Mozaïekwerk Lichaam, geest en energie

Gepubliceerd op 14 juni 2021 om 11:57

Begin 2020 had ik last van mijn voet, gevolgd door flinke pijn in mijn kuit en daarna een overbelaste knie. Ik kon nog alleen lopen met krukken. Het ging op en af. Dan weer wat beter, dan weer overbelast. Fysio hielp niet, podoloog kon geen uitsluitsel geven. Ik modderde door. Via een vriendin kwam ik terecht bij de chiropractor.

Chiropractie is een geneeswijze die een communicatiestoornis tussen het zenuwstelsel en de gewrichten opheft, waardoor klachten van het bewegingsapparaat verminderen, het zenuwstelsel optimaal functioneert en de gezondheid verbetert.

 De chiropractor vond mijn klacht bijzonder en interessant. Ze zei: ‘Ik weet niet of ik het kan verhelpen, maar ik vind het een uitdaging om het te proberen. Ik reken je er geen kosten voor.’ Dat vond ik heel bijzonder. Ze heeft me een keer of acht behandeld. Langzaam nam de zwelling af en verbeterde het lopen. Ik was blij met haar. Ik beloofde haar als tegenprestatie een mozaïek kunstwerk.

Het kunstwerk heeft de titel ‘lichaam, geest en energie’. Ik had van tevoren geen vastomlijnd idee, het is intuïtief ontstaan. Als snel legde ik het ‘lichaam met de drie nekken en koppen’ neer als kern van het werk. Als mens besta je namelijk uit drie delen die onlosmakelijk bij elkaar horen:

  • Je fysieke lichaam; is dat wat jij en anderen zien.
  • Je geest; is dat wat je denkt en ervaart. Je persoonlijkheid, je bewustzijn, drijfveren, ego en afweermechanismen.
  • Je energie; is alles dat in je fysieke lichaam stroomt. Het is voelbaar. Het energetische lichaam is van binnen en buiten merkbaar. Je charisma, dat wat je uitstraalt, is ook energie.

Dan is er nog iets dat het ‘ik’ overstijgt, de kern van je wezen, je intuïtie. Deze is in het werk gesymboliseerd door het hart. Het staat voor liefde, verbondenheid, oordeelloosheid, belangeloosheid en wederkerigheid.

mozaïekwerk lichaam, geest en energie

Het is in het dagelijkse leven belangrijk dat je lichaam, geest en energieën met elkaar in balans zijn. Dat je werkt aan het verbinden van deze drie. Dat is ook wat er vaak fout gaat, bij veel mensen en zeker ook bij mij. Wanneer je bijvoorbeeld een langere periode gestrest bent, raakt je geest overbelast. Je bent moe en raakt je energie kwijt. In je lichaam voel je allerlei pijntjes en pijn. Je lichaam, geest en energie zijn niet meer in balans. Je kunt je verlaten en eenzaam voelen, zelfs gedesoriënteerd, extreem gevoelig zijn en emotioneel. Als dit gebeurt zullen zowel lichaam, geest en energie moeten herstellen. Dit kan bijvoorbeeld door voldoende rust te nemen, activiteiten te ondernemen zoals wandelen, mediteren en door je telefoon regelmatig uit te zetten. Niet te luisteren naar negatieve gedachten en proberen te benoemen wat de positieve momenten zijn op een dag. De behoefte van je geest vertaalt zich meestal in lichamelijke signalen. Leer daarnaar te luisteren en leer deze te herkennen. Dit leerproces kan voor mensen een lange weg zijn, met vallen en opstaan.

In het kunstwerk zit dat deel van mijzelf, dat geworsteld heeft met het in balans brengen van de drie eenheid. Het hart is duidelijk aanwezig en heeft een prominente plaats. Intuïtie is mijn drijfveer, daar vertrouw ik inmiddels voor 99 procent op. De extra lichaampjes in het werk verbeelden de tekorten, het onvolmaakt zijn. Dat is niet erg, dat kun je accepteren. De drie eenheid bevindt zich in de natuur met een mooie blauwe lucht en frisgroen gras met bloemetjes. Op deze manier onderstreept de omgeving het positieve en het belang van balans.

Het werk is gevoegd en klaar om aan de chiropractor te overhandigen. Ik ga vandaag voor een röntgenfoto van mijn voet naar het ziekenhuis. Het zou fijn zijn als er een oorzaak is. Dan kan ik verder werken aan herstel en wie weet komen mijn lichaam geest en energieën dan ook zo goed mogelijk in balans …..


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.