Likeur maken

Gepubliceerd op 31 augustus 2021 om 21:58

Je kunt er soms maar last van hebben. Dat je van alles zelf wilt kunnen maken. Worst maken, kaas maken, levensmiddelen roken, jam maken, inmaken van groenten en likeur maken. Zijn we onderweg op vakantie dan vinden we, al naar gelang welk seizoen het is, bosbessen, frambozen, bramen, wilde pruimen en wat zoal niet meer. We kunnen deze niet zomaar aan de boom of struik laten hangen, dus er wordt geplukt. Er is altijd een weegschaal mee, gelei suiker en potjes. Zo hebben we ons eigen speciale souvenir. In het voorjaar is de vlierbloesem favoriet, daar maken we limonadesiroop van en in de herfst plukken we de vlierbessen voor supergezond sap.

Likeur maken is ook iets dat we graag doen. We hebben allerlei manieren en recepten uitgeprobeerd. Sommige likeuren zijn uitgesproken vies, zoals bijvoorbeeld hazelnootlikeur. Anderen zijn best lekker en sommige likeuren zijn heel lekker. Mijn favoriet is de Limoncello. Citroen likeur die oorspronkelijk afkomstig is uit Italië. Dit drink je bij voorkeur ijs en ijskoud.

Wat is eigenlijk likeur? Likeur is een sterkedrank met minimaal 22% alcohol. Dit alcoholpercentage is belangrijk, want het maakt de drank houdbaar. Het alcoholpercentage van sommige soorten likeuren kan oplopen tot 71% (een Chartreuse-soort). Chartreuse is een kruidenlikeur genoemd naar het kartuizerklooster in de Franse Alpen. De likeur is gemaakt van 130 verschillende planten, kruiden en specerijen (bron Wikipedia).

Er zijn likeuren op basis van vruchten, groenten, kruiden, noten en bonen. In principe kun je deze allemaal gemakkelijk op alcohol zetten. Ik heb ook een keer een rumtopf gemaakt maar vond deze uiteindelijk niet lekker. Een rumtopf bestaat uit verschillende soorten fruit, met suiker en rum (oorspronkelijk de Oostenrijkse Strohrum). Deze laat je in een grote aardewerken pot trekken. Je kunt de topf steeds aanvullen met vruchten van het seizoen en gelijke hoeveelheden suiker en rum. Ik zette de rumtopf op een koele en donkere plek tot kerst. Het zag er niet lekker uit. De vruchten leken op elkaar en waren door de alcohol bleek en zacht geworden. Ik vond het maar een fludderboel en heb uiteindelijk de drank gezeefd en de vruchten weg gekieperd. Einde experiment rumtopf.

Maar met likeur gaat het anders. Je laat bijvoorbeeld fruit een tijdje in de alcohol trekken en haalt dan de vruchten eruit. Vervolgens laat je de likeur nog een tijdje rijpen. Soms doe je bij de vruchten gelijk suiker en laat je deze trekken, soms doe je de suiker er pas bij als je de vruchten hebt verwijderd. Dit is afhankelijk van het soort fruit dat je gebruikt. Waar je in ieder geval voor moet zorgen is dat de likeur minimaal 22% alcohol bevat. Als het alcoholpercentage te laag is, kan de inhoud gaan gisten. Kies daarom als je likeur gaat maken als basis alcohol met een zo hoog mogelijk percentage alcohol, zo rond de 38 of 40 procent. Wodka is heel bruikbaar omdat dit meestal een hoog percentage alcohol heeft en weinig smaak heeft van zichzelf.

Je kunt ook alcohol van 96% bij een slijter of een brouwmarkt kopen. Dat is Ethylalcohol. Verwar deze overigens niet met de Methylalcohol die je bij de drogist koopt. Deze is absoluut ongeschikt om likeur mee te maken en is niet drinkbaar. In Nederland betaal je voor een liter voor consumptie geschikte (maar wel verdunde) alcohol van 96%, door de accijns, ongeveer 30 euro. In Italië kun je alcohol met dit percentage in de supermarkt kopen en betaal je nog geen 15 euro voor een hele liter.

Zelf een likeur maken is leuk om te doen en vaak ook lekkerder dan wanneer je het kant en klaar koopt. Als je wat meer maakt heb je een leuk cadeau om weg te geven. Je moet wel wat geduld hebben, want zelfgemaakte likeur moet meestal eerst trekken en dan nog rijpen. De ene likeur wat langer dan de andere. Houd er ook rekening mee dat jouw zelfgemaakte likeur meestal iets anders smaakt dan de gekochte likeur. Wij hebben inmiddels drie likeuren die wij het lekker vinden en die alle drie op een wat andere manier gemaakt worden. Het maken en proeven van deze likeuren kan in een workshop bij ons ‘Tussen de Schapen’.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.