Lessenserie over de Tweede Wereldoorlog

Andries van de Broek maakt als jong jochie de Tweede Wereldoorlog mee.  Hij was 7 toen de oorlog in 1940 begon en woonde in Rotterdam-Zuid. Hij vertelt in de lessen over zijn ervaringen als jongetje in deze oorlogstijd. Die vijf jaar gingen niet in zijn koude kleren zitten. Voor zijn ogen werden 3 Rotterdammers doodgeschoten. Ook werd de kleine Andries slachtoffer van de honger. Tot maart 1946 verbleef hij in het ziekenhuis. 

Andries is inmiddels 88 (2021). Hij kan mooi en aangrijpend vertellen over alles wat hij als kind heeft meegemaakt. Eerder beschreef hij zijn ervaringen in zijn boek: 'De jongen van toen'.

De lessenserie is bedoeld voor de bovenbouw van de basisschool. Een aanrader voor iedereen die wil dat kinderen van nu, blijven leren, van de ervaringen van toen. Je kunt de lessen allemaal doen. Ze zijn ook los van elkaar te gebruiken. 

Les 1 De vliegtuigen komen over

Deze les gaat over Andries. Hij is zeven jaar als hij op 10 mei 1940 wakker wordt van de overvliegende vliegtuigen. Hij kijkt een piloot bijna recht in zijn gezicht. Zo laag vliegt deze over. Vanuit zijn huis ziet hij hoe het centrum van Rotterdam brandt.  

Les 2 Het dagelijkse leven in oorlogstijd 

De radio inleveren, op pad met verzetskrantjes, zijn klasgenootje dat op een dag niet meer op school komt. Andries herinnert het zich nog allemaal erg goed. 

Les 3 De executie

Als Andries van school naar huis loopt, wordt hij tegengehouden door de Duitsers. Voor zijn ogen worden 3 Rotterdammers doodgeschoten. 

 

Les 4 De razzia

In november wordt er in Rotterdam een razzia gehouden. Dat betekent dat er veel mannen opgepakt en weggevoerd worden. De Duitsers zijn ook op zoek naar de vader van Andries. 

Les 5 De hongerwinter

Niks meer te eten. Geen brandstof om het warm te stoken. Ondertussen is het één van de strengste winters in 1944 / 1945. 

Les 6 Het einde van de oorlog

Andries is slachtoffer geworden van de honger. Vanaf de bevrijding op 4 mei 1945 tot maart 1946 verblijft hij in het ziekenhuis. 

Achtergrond informatie

De lessenserie is gebaseerd op een documentaire gemaakt door:

  • Hans Vriesema (regie en montage)
  • Fred Hillebrand (geluid, licht en camera)
  • Hettie Rensink (interview)

De documentaire uitgezonden op TV RTV795 in mei 2020. De complete documentaire is te zien op Youtube

De bewerking van de documentaire tot lessenserie op deze site is gemaakt door Hettie Rensink. De informatie komt van Wikipedia van internet. Meer weten? Neem contact op.