Lessenserie over de Tweede Wereldoorlog

Je kunt de lessen allemaal doen. Ze zijn ook los van elkaar en te gebruiken. De lessen gaan over Andries. Als Rotterdams jochie van 7 jaar begon voor hem de oorlog. Die vijf jaar gingen niet in zijn koude kleren zitten. Voor zijn ogen werden 3 Rotterdammers doodgeschoten. Ook werd de kleine Andries slachtoffer van de honger. Tot maart 1946 verbleef hij in het ziekenhuis. 

Les 1 De vliegtuigen komen over

Deze les gaat over Andries. Hij is zeven jaar als hij op 10 mei 1940 wakker wordt van de overvliegende vliegtuigen. Hij kijkt een piloot bijna recht in zijn gezicht. Zo laag vliegt deze over. Vanuit zijn huis ziet hij hoe het centrum van Rotterdam brandt.  

Les 2 Het dagelijkse leven in oorlogstijd 

De radio inleveren, op pad met verzetskrantjes, zijn klasgenootje dat op een dag niet meer op school komt. Andries herinnert het zich nog allemaal erg goed. 

Les 3 De executie

Als Andries van school naar huis loopt, wordt hij tegengehouden door de Duitsers. Voor zijn ogen worden 3 Rotterdammers doodgeschoten. 

 

Les 4 De razzia

In november wordt er in Rotterdam een razzia gehouden. Dat betekent dat er veel mannen opgepakt en weggevoerd worden. De Duitsers zijn ook op zoek naar de vader van Andries. 

Les 5 De hongerwinter

Niks meer te eten. Geen brandstof om het warm te stoken. Ondertussen is het één van de strengste winters in 1944 / 1945. 

Les 6 Het einde van de oorlog

Andries is slachtoffer geworden van de honger. Vanaf de bevrijding op 4 mei 1945 tot maart 1946 verblijft hij in het ziekenhuis.