Les 1 De vliegtuigen komen over

De 88-jarige Andries van den Broek woonde in Rotterdam toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Nederland werd op 10 mei 1940 door Duitsland aangevallen. Op 14 mei gaf het Nederlandse leger zich over. Andries herinnert dit zich nog goed en vertelt er het volgende over: 

 

 

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam gebombardeerd. Het is een reactie van de Duitsers op het verzet van de Nederlandse troepen. De Duitsers dachten dat ze Nederland plat konden walsen. Dat viel echter tegen. Door het verzet, bijvoorbeeld bij de Grebbeberg, werd de verovering door de Duitsers vertraagd. Maar tegen het bombardement op Rotterdam was Nederland niet opgewassen. Vooral omdat de Duitsers nog meer steden dreigden plat te gooien. Om deze reden gaf Nederland zich over op 15 mei 1940. 

Het bombardement vernietigde in een kwartier tijd het grootste gedeelte van de binnenstad van Rotterdam. Ook door de vele branden die door de bommen ontstonden. Naar schatting kwamen 650 tot 900 mensen om. Ongeveer 80.000 mensen verloren het dak boven hun hoofd.

Andries woont met zijn vader, moeder, twee zussen en broertje in Rotterdam-Zuid. Hij heeft het zien gebeuren en vertelt er in de video over. 

 

Opdracht

1    Van wanneer tot wanneer was de tweede wereldoorlog? 

2   Andries zegt: ‘We hadden geen idee wat een oorlog nu eigenlijk was’.  Omschrijf in je                  eigen woorden wat jij onder de oorlog verstaat.