Les 4 De razzia

Een razzia betekent dat een groep mensen een andere groep mensen opjaagt. Ze drijven die mensen bij elkaar en pakken ze op. Ze worden gearresteerd of weggevoerd. Een razzia wordt ook wel een klopjacht genoemd. Op 10 en 11 november 1944 werd in Rotterdam een grote razzia gehouden door de Duitsers. Er werden ongeveer 50.000 mannen tussen de 17 en 40 opgepakt en weggevoerd. Deze mannen moesten gaan werken voor de Duitsers.

Veel van deze mannen kwamen terecht in een ‘Arbeitslager’. Dat is een werkkamp in Duitsland. Duitsland had namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel arbeidskrachten nodig. Deze mannen werden dus dwangarbeiders. Ze werden in het kamp ondergebracht in barakken. Alleen al in Berlijn werden er ruim 3.000 van zulke kampen voor dwangarbeiders gebouwd.

 

 

Andries' vader heeft zich verstopt tijdens de razzia. Gelukkig loopt het goed af. Zijn vader zit de rest van de oorlog ondergedoken op de bovenverdieping van hun huis. Daar zit trouwens de hele familie, want daar staat het noodkacheltje. Er is maar één kacheltje en bijna geen brandstof. Er is dus ook maar één ruimte die af en toe verwarmd kan worden. Op dat kacheltje wordt ook gekookt. 

 

Opdrachten

1   Zoek op internet nog een voorbeeld van een razzia in de tweede wereldoorlog. Schrijf kort       op waar de razzia was en waarom deze gehouden werd. 

2   Op internet vind je plaatjes van noodkacheltjes. Zoek er één en print deze uit of teken het        kacheltje na.