Eigen werk

Ik word geïnspireerd door kunstwerken van anderen, door voorwerpen, materialen en de natuur. Op reis, de landschappen bijvoorbeeld in landen zoals Spanje en Portugal. De glooiende velden, de vlakken met verschillende kleuren en structuren, soms dor en kaal, geel, beige en oranje, dan weer verschillende tinten groen en bruin, van fel en vaal naar licht en donker. 

Ik hou van creativiteit. Ongecompliceerd zonder teveel verwachtingen en druk van buitenaf mijn eigen pad gaan. Hiervoor gebruik ik de techniek mozaïek. 

Ik gun dit ook aan anderen. Daarom geef ik graag workshops zodat mensen kunnen ontdekken wat ze kunnen, ervaren dat ze iets moois kunnen maken, het resultaat is verbluffend. 

In de werkplaats is alles bij de hand, veel materialen waaruit ik kan kiezen. Er zijn openslaande deuren en vandaar uit kijk ik over de weilanden naar de schapen.

Kunst

Vroeger betekende kunst ‘kunde of ambacht’. Wanneer is het kunst en wanneer is het ambacht? Als mozaïek bedoeld is om te verfraaien is het voor mij een fraai stukje ambacht. Mozaïekwerk met unieke vormen of beeltenissen, authentieke uitstraling is voor mij kunst. Het geeft uitdrukking aan verbeelding, gevoelens en is uniek werk.

Mozaïek staat voor mij symbool voor het leven. De mens met al zijn eigenschappen, de gebeurtenissen in een leven onlosmakelijk van elkaar. Samen één geheel. 

Materialen

Het samenstellen van elementen, kleuren, vormen en materialen tot een compositie nodigt de toeschouwer uit er iets van te vinden. Elk materiaal kent zijn eigen uitstraling, aanpak, techniek en houdbaarheid. Materialen creëren een spanningsveld ten opzichte van elkaar. Hergebruik spreekt mij aan.

Verwerken

Een kunstwerk heeft een bepaald patroon, een bepaald ontwerp. Het is gecomponeerd, op intuïtieve wijze. Ik verwerk gevoelens van verdriet, angst en blijdschap en verbeeld mijn kijk op de natuur en de omgeving. Ik spreek door mozaïek mijn eigen taal. Als bij degene die kijkt naar mijn werk een reactie, verbeelding of gevoel wordt opgeroepen, bereik ik mijn doel.

mozaïeken eigen werk Hettie Rensink

Sieraden

 Aristoteles is: ‘Hoop is een ontwaakte droom’. Het is belangrijk om een droom te hebben. Dit is voor mij van grote waarde. Door de droom is ook de hoop aanwezig. De hoop dat iets belangrijks werkelijkheid kan worden. Dat je iets hebt om voor te leven. Geluk begint met een verlangen, een streven, een richting. Het hebben van een droom helpt de richting te bepalen.
Het maken van sieraden raakt aan die droom, het scheppen, het verbinden en samenstellen van elementen tot iets nieuws. Iets uitdragen van mezelf en bij een ander verwondering en welbevinden oproepen.
Ik werk het liefst met porselein van servies, met glas en stenen. Soms kies ik één van de materialen, soms juist een combinatie van meerder soorten materialen. Af en toe kom ik een heel ander soort materiaal tegen wat passend is en gebruikt kan worden, ook dat kan dan een plek krijgen in het sieraad. Naar mozaieksieraden

Impressie Eigen werk