De vijf levensfasen

In 2019 was het thema van de Open Atelierdagen Noord-Oost Veluwe '5 x 5' of '25'. Dit was in verband met het 25 jarig bestaan van de Atelierdagen. Ik heb voor dit thema vijf levensfasen uitgebeeld in mozaïek. Elke levensfase bestaat weer uit vijf paneeltjes. Met zwarte glazen vierkantjes wordt het levenspad verbeeld. Dit pad gaat als een 'rode' draad door alle fasen van het leven. De fasen staan niet per se voor een leeftijd. Het kan best zijn dat je bijvoorbeeld 65 bent, net gescheiden, helemaal uit de band springt en dat je je daardoor het meest herkend in de puberfase.....

 

Eerste levensfase baby en peuter

De eerste fase van het leven is de baby en peuterfase. Deze staat in het teken van aarde kleuren en vormen. Gemaakt met materialen zoals steentjes, schelpen, tegels, glas en delen van porseleinen poppetjes. Met zwarte glazen vierkantjes start het levenspad. 

mozaïeken eigen werk Hettie Rensink

 

Tweede levensfase basisschool

Deze tweede fase over de basisschoolleeftijd laat zien dat de kinderen meer in een stramien moeten lopen, bijvoorbeeld door regels die gelden en werk op school. Dit wordt verbeeld door strakker gelegd mozaïek. De warme kleuren staan voor het opgroeien en spelen. Het levenspad verloopt kronkelig. 

mozaïeken eigen werk Hettie Rensink

 

Derde fase puberteit

Deze fase over de puberteit geeft met heftige kleuren en vormen de tijd van uitersten weer. Experimenteren en emoties, en ook lui zijn (beentjes over elkaar in paneeltje uiterst links) en de bloemetjes buiten zetten. 

mozaïeken eigen werk Hettie Rensink

 

Vierde fase volwassen zijn

Deze fase over volwassen zijn, verbeeldt een rustiger vaarwater. Mensen raken wat gesetteld, studeren (uiterst rechts boven) en/of trouwen (midden onder). Regelmaat. Het levenspad loopt redelijk gestroomlijnd. 

mozaïeken eigen werk Hettie Rensink

 

Vijfde fase oudere

Deze fase over de oudere staat in het teken van reflectie en wijsheid. Door het gebruik van spiegeltjes zie je jezelf. Het levenspad eindigt. Het blauwe mozaïek kun je als betekenis geven dat je naar de hemel gaat , het kan ook weer de brug vormen naar het eerste paneel, de babytijd. Reïncarnatie. Of dat wat jij er zelf bij bedenkt.

mozaïeken eigen werk Hettie Rensink