Alle Blogs 

Actualiteit

Joy is bijna vijf

Joy is één van onze allerliefste Bernermeisjes en ze wordt binnenkort al weer 5 jaar. Ze is geboren op 24 september 2018 in Leeuwarden. Ze komt bij ons op 25 oktober 2019 en ze is dan ruim een jaar. Wij hebben Sara, zij is op dat moment bijna 11 jaar. Sara is onze eerste hond en met haar hebben we een nestje. Ze krijgt zeven pups, drie meisjes en vier jongetjes. Helaas overlijdt de dochter die we houden, Silke, maar zes en half. Omdat Sara zo alleen is, komt Nova, een zwaar getraumatiseerd ex-fokteefje dat gaandeweg ontdooit en steeds aanhankelijker wordt. Ze moet nog socialiseren want ze heeft 7 en half jaar in een kleine ruimte in een schuur doorgebracht. Nova is ruim 8 als Joy in ons leven komt.

Lees meer »

Senna toen en nu

Vandaag is Senna drie jaar bij ons. Ze is via bemiddeling van Charlotte Angels bij ons gekomen. Er stond een foto van een aandoenlijk Bernermeisje van ruim vier jaar op Facebook. Na contact met Anja bleek het te gaan om een meisje dat al twee jaar in een kleine ruimte in een kennel leefde en daarvoor in de meest verschrikkelijke fok had gezeten, die je maar kon bedenken. Ze heeft een platte luchtpijp volgens de kenneleigenaar. Anja weet niet wat dat inhoudt en onze dierenarts ook niet. Achteraf blijkt ze ook geen platte luchtpijp te hebben, maar hijgde en knorde ze luid van de stress. Ze doet dat nu nog wel eens een enkele keer, maar dat is meestal van vreugde, als we ergens heen gaan.

Lees meer »

Pup Nora, 'Never a dull moment'

11 januari 2023 komt pup Nora, acht weken oud, bij ons wonen. We kennen haar al wel wat langer. Haar moeder Bernersennen Jillz, van Karina en Natasja, komt regelmatig bij ons logeren. Ook de week nadat ze bevrucht is. Nora is dus al als klein celletje bij ons in huis. Met Karina heb ik afgesproken dat, als er teefjes worden geboren, ik er graag ééntje wil. De laatste jaren hebben we herplaatsers gehad en de tijd dat we een pup in huis hadden is al meer dan 10 jaar geleden. Ik nader de 65 en wil heel graag nog één keertje een pupje in mijn leven. En zo komt Nora bij ons in huis, bij Anton en mij en onze twee Bernersennen herplaatsdames Senna van 7 en Joy van 4 jaar. Ze is ontzettend leuk, vertederend en gewenst. Soms denken wij ‘waar zijn we aan begonnen’.

Lees meer »

Een heel bijzondere hond

Het is een heel bijzonder meisje, ons Bernersennen hondje Nova. Ik zou haar voor geen goud willen missen. Als je van zo ver gekomen bent zoals dit meisje is, en als je dan kijkt waar ze nu is, dan kun je alleen maar dankbaar voelen. Dankbaar dat wij dit samen met haar en onze twee andere Bernermeiden hebben kunnen en mogen doen.

Lees meer »

Als invaller voor de klas

Na 30 jaar sta ik weer voor de klas en geef ik sinds december Beeldende Vorming aan een aantal eerste en tweede klassen in het voortgezet onderwijs. Het duurde wel even voordat ik de ‘kneepjes’ van het docentenvak weer paraat had. In het begin werd ik voortdurend verrast door wat de leerlingen voor mij in petto hadden. Maar gaandeweg komt mijn ervaring, opgedaan in 10 jaar lesgeven aan Lhno/Ihno en Lts/Its, weer terug.

Lees meer »

Wat hebben we het hier toch goed ....

Afgelopen woensdag ging ik naar het ziekenhuis voor een operatie aan mijn voet. Ooit is één van mijn middenvoetsbeentjes gebroken. Daar heb ik toen niets van gemerkt. Maar daardoor is er botgroei ontstaan en is het vergroeide botje in aanraking gekomen met een ander botje in mijn voet en dat doet pijn!

Lees meer »

Kun je op reis met 3 honden, waarvan 2 met een trauma?

Ja dat kan en het gaat zelfs erg goed! Drie Bernersennen dames, waarvan twee met een afschuwelijk verleden, gaan in de camper mee op vakantie. Onderweg ontmoeten we veel mensen die ons aanspreken. De ene keer vertellen we uitgebreider over de achtergrond van onze hondjes dan de andere keer. Dat is een beetje afhankelijk van de taal en de interesse. Sommige mensen zijn zichtbaar onder de indruk. Wat mooi! Wat bijzonder! Wat een leuke honden. Dat wordt gezegd in het Spaans, Frans, Portugees of Engels. We vertellen regelmatig dat het ‘secondhand dogs’ zijn of ‘rescue dogs’. Soms worden we verkeerd begrepen en denkt men dat de honden ons gered hebben. We moeten dan hartelijk lachen. Aan de andere kant denk ik ook, misschien is dat ook wel een beetje zo! Ze hebben ons in ieder geval geleerd wat dankbaarheid is, dankbaar voor wat zij toevoegen aan ons leven. Dat niks vanzelfsprekend is, hoe dapper je kunt zijn als je vanuit je diepe angst toch toenadering zoekt. Veel respect heb ik voor onze dames.

Lees meer »

De gemozaïekte kant tegen de muur

Ik heb vandaag een mozaïekwerk gevoegd en ingelijst, dat ik al jaren geleden gemozaïekt heb, en nooit heb afgemaakt. Ik kon het gewoonweg niet zien en had het bijna weggegooid. Ik vond het te pijnlijk. Uiteindelijk heeft het vijf jaar met de gemozaïekte kant tegen de muur gestaan.  

Lees meer »

Als kunstenaar voor de klas

Ruim twintig brugklassers van de afdeling havo/vwo van de RSG NOV te Epe kozen voor de kunstklas. De andere mogelijkheden waren sport en techniek. Op de vraag waarom kunst, antwoorde een van de leerlingen: ‘Vooral omdat je dan zo lekker bezig kunt zijn met creatieve dingen.’

Lees meer »

Likeur maken

Je kunt er soms maar last van hebben. Dat je van alles zelf wilt kunnen maken. Worst maken, kaas maken, levensmiddelen roken, jam maken, inmaken van groenten en likeur maken. Zijn we onderweg op vakantie dan vinden we, al naar gelang welk seizoen het is, bosbessen, frambozen, bramen, wilde pruimen en wat zoal niet meer. We kunnen deze niet zomaar aan de boom of struik laten hangen, dus er wordt geplukt. Er is altijd een weegschaal mee, gelei suiker en potjes. Zo hebben we ons eigen speciale souvenir. In het voorjaar is de vlierbloesem favoriet, daar maken we limonadesiroop van en in de herfst plukken we de vlierbessen voor supergezond sap.

Lees meer »

Dementie

Vandaag was ik op stap met een oudere vrouw met dementie. Er zijn meerdere vormen van dementie, zoals bijvoorbeeld alzheimer en vasculaire dementie. Dementie komt bij mensen op verschillende manieren tot uiting. Meestal vinden er karakterveranderingen plaats. Iemand wordt bijvoorbeeld gevoeliger, ondeugender of juist bozer of angstiger. Ook zijn er problemen met het geheugen, het plaats en tijdbesef verandert en lichamelijk gaat iemand met dementie vaak erg achteruit.

Lees meer »

Een jaar Senna

Het is 6 juli een jaar geleden….. Onze dierbare Sara was in juni overleden. Een groot gemis. Een Bernersennen dame met karakter. We konden er vrede mee hebben. Ze had een mooi en lang leven gehad, was 11 jaar en 7 maanden. Nova van 9 en Joy van 2 bleven achter. ‘Geen drie honden meer,’ zeiden we tegen elkaar. Anton nog wat stelliger dan ik.

Lees meer »

Over creativiteit

Schilderen zoals Bob Ross

Omdat ik een workshop Bob Ross schilderen geef, ben ik vandaag naar de tentoonstelling van hem in geweest in het museum More in Gorssel. Er zijn 38 schilderijen te zien. Bob Ross is beroemd geworden door zijn televisieprogramma ‘The Joy of painting’. Dit programma was ruim 10 jaar te zien op televisie van 1983 tot 1994. In 381 afleveringen schilderde Bob; bergen, naaldbomen, waterpartijen, bospaadjes, schuurtjes enzovoort. Hij kreeg het voor elkaar om in 26 minuten een compleet schilderij te maken. Elk schilderij maakte hij drie keer. Eentje voor de uitzending, deze diende als voorbeeld in de televisie-uitzending waarin hij nummer twee maakte. Het derde schilderij maakte hij zodat hij de wijze van tot stand komen kon beschrijven in zijn instructieboek. Hij hield dan bij in welke volgorde hij werkte en welke kleuren en penselen hij voor de verschillende onderdelen gebruikte.

Lees meer »

Creativiteit, kun je dat leren?

Jazeker!! Creativiteit wekt creativiteit op. Met andere woorden als je niks doet, komt er ook niks. Om creatief te worden, moet je in beweging komen en gewoon gaan doen. Er mee bezig gaan, zo vaak als je kunt!

Lees meer »

Kinderfeestje

Ja natuurlijk, je legt je er bij neer, bij de coronaregels. Ze zijn er uiteindelijk om de pandemie af te wenden, om de mensen te beschermen tegen ziekte en tegen het risico van sterven. Leuk is anders. Het is wel kaal zonder de sociale contacten. Gelukkig is er internet, zijn er de sociale media en niet te vergeten de telefoon met whatsapp. Daar gaan de contacten gelukkig gewoon door.

Lees meer »

Niets is volkomen origineel

Origineel betekent letterlijk oorspronkelijk, onvervalst en van niemand anders afgekeken. Dat vraagt nogal iets van een mens als je creatief en origineel wilt zijn. Er zijn al zoveel creatieve uitingen op de wereld, er is al zoveel nieuws bedacht, hoe lastig is het dan om toch origineel te zijn.

Lees meer »

Waar komen ideeën vandaan?

Zit jij ook af en toe voor je uit te staren en denk je: ‘Wat zal ik eens gaan doen?’ Niet dat je je dan per se verveelt. Ik verveel mij tenminste eigenlijk nooit. Ik heb altijd wel iets te doen. Omdat ik nogal gestructureerd ben, maak ik ’s morgens een lijstje in mij hoofd met dingen die ik moet en wil doen. Het vervelendste klusje doe ik meestal eerst en dan ontstaat er weer ruimte. Ik draai het ook wel eens om. Dan doe ik het leukste eerst, want dan heb ik dat maar vast binnen. Het is een beetje hoe mijn pet staat. Maar soms weet ik niet waar ik zin in heb en wat ik eens zal gaan maken. Waar haal ik dan mijn ideeën vandaan?

Lees meer »

Vooral veel projecten tegelijkertijd!

Ik vind het heerlijk om met meerdere projecten tegelijkertijd bezig te zijn. Of dat nou om mozaïekwerkstukken gaat, over tekeningen, het vullen van mijn Art Journal of wat voor creatieve activiteiten dan ook. Ik kan dan van het ene project naar het andere gaan. Heb ik geen inspiratie meer voor het mozaïeken dan ga ik tekenen. Heb ik geen zin meer in die ene tekening dan ga ik verder met een andere. Ondertussen denk ik na over dat werk dat ik uitstel. Het broeit en ontwikkelt zich in mijn hoofd. Soms droom ik er over of denk ik eraan als ik onder de douche sta. Het meeste werk dat ik onder handen heb, maak ik toch af, ook al kan er langere tijd overheen gaan. Juist dat met meer projecten tegelijk bezig zijn boeit me, maakt mij productief, maakt me blij en dat ik me voldaan voel.

Lees meer »

5 tips om creatief aan de slag te gaan

Zeg jij dat ook wel eens over jezelf? “Ik ben helemaal niet creatief”. Dat klopt niet want creatief zijn betekent nieuwe dingen bedenken, doen of maken. Dat kun jij ook. En tekenen, schilderen, mozaïeken, je kunt het allemaal leren. De onderstaande tips helpen jou verder.

Lees meer »

Geen inspiratie? Wat nu?

Ik heb gewoon op dit moment even geen inspiratie. Toch wil ik per week twee blogs schrijven. Het moeten echter wel blogs zijn die ergens over gaan. Die interessant zijn voor een ander om te lezen.

Lees meer »

Dat is pas werk!

Het meest belangrijke dat ik de laatste jaren geleerd heb, is dat het werk waarvan ik dacht dat het ‘geen werk’ was, eigenlijk hetgeen is dat mij het meest oplevert. Ik beschouwde dat ‘geen werk’ als lekker aanrommelen. Te leuk om echt werk te zijn. Maar inmiddels ben ik erachter dat juist dat het echte werk is, het werk waarbij er in mij iets van een soort magie ontstaat.

Lees meer »

Is mozaïeken gewoon tegels kapot slaan?

Dat is wat veel mensen denken. Gewoon een paar tegels kapotslaan, opplakken en dan heb je een mozaïekwerkstuk. Dat kan. Maar mozaïeken is veel meer! Je kunt namelijk allerlei materialen gebruiken zoals glas, steentjes, kralen, schelpen en oud servies. Je kunt ook allerlei stijlen mozaïeken en verschillende vormen; twee- en driedimensionaal.

Lees meer »

Creatief Tussen de Schapen?

Als jij niet weet waar ik woon en werk denk je wellicht; Hoe kun je nou creatief zijn tussen de schapen? Of zijn schapen zo creatief? Dat ligt er aan wat we onder creatief verstaan. Creatief betekent letterlijk ‘iets nieuws doen, ontdekken of maken’. Eerlijk gezegd zijn schapen dan niet creatief. Zij grazen de hele dag. Liggen in de zon, de regen of sneeuw en zoeken bij heel slecht weer de stal op. Ook het voortplantingsproces is niet echt creatief. Wij hebben vier ooien (vrouwelijke schapen) en we lenen in het najaar een ram van de buurman. Hoe dat gaat? De ram wordt naar de wei gebracht. Hek gaat open en hup binnen drie tellen zit de ram op de ooi. Niks gezelligs aan. Geen kennismaking, geen aarzeling. Niet creatief. Bij mensen gaat dat anders. Gelukkig maar!

Lees meer »

Creatief zijn, kun je dat leren?

Jazeker, creatief denken en doen kun je  leren. En dat geldt voor iedereen! Dus ook voor jou! Als iemand zegt: ‘Ik ben niet creatief’, dan klopt dat niet. Diegene zou moeten zeggen: ‘ik heb mijn creativiteit niet ontwikkeld.’ Creativiteit ontwikkelen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend . Het huidige onderwijs richt zich nog steeds op het vinden van het goede antwoord. Als je bedenkt dat er voor veel vragen meerdere antwoorden mogelijk zijn, hanteer je al een creatievere manier van denken. In het onderwijs is dus nog heel veel te winnen!

Lees meer »

Tutorials

Vredesduiven maken

Maak je eigen vredesduiven. Je kunt kiezen uit vijfstuks!! Je kunt ze allemaal maken, maar je kunt er ook eentje kiezen.  Zie hieronder het resultaat van alle vijf. Daarna wordt per duifje uitgelegd hoe je deze kunt maken. Direct hieronder kun je het malletje voor de duif downloaden. Veel plezier!!!

Lees meer »

De vijf leukste Paaskaarten maken

Het is binnenkort Pasen. Hoe leuk is het om, juist in deze Lockdown, iemand te verrassen met een eigen gemaakte kaart voor Pasen. Op die manier hou je contact én je gebruikt je tijd op een creatieve manier. In dit blog leg ik uit hoe je op vijf verschillende manieren paaskaarten maakt. Niet te moeilijke maar toch genoeg uitdaging én met een mooi resultaat.

Lees meer »

De ontwikkeling van het breien

Afgelopen december ben ik weer begonnen met breien en lid geworden van een breiclub. Ik brei nu een ‘mystery deken’. Elke maand krijg ik patronen en zo vormt zich in een half jaar tijd een deken. Ik weet niet van tevoren wat het wordt. Het is erg leuk om te doen. Het eerste obstakel ik tegenkwam was een kabelnaald. Ik had nog nooit kabels gebreid, dus van het bestaan van een kabelnaald was ik niet op de hoogte. Voor degenen die dit ook niet kennen: een kabelnaald is een naald met twee bochtjes waar je tijdelijk een paar steken op kunt bewaren. Je kunt op die manier verder breien en later de steken weer oppakken. Waar ik ook nooit van gehoord had zijn ‘breivisjes’. Op breivisjes kun je een bepaalde hoeveelheid garen wikkelen. Als je dan met verschillende kleuren breit, gaat het garen niet zo snel door elkaar. Nou ik heb zonder visjes gebreid. Dan moet je wel regelmatig de draden ontwarren maar dat is best mindful eigenlijk.!

Lees meer »

Creatief aan de slag, maar hoe?

Soms heb je zin om creatief aan de slag te gaan. Je kijkt naar je lege vel papier, of naar die ene bladzijde in je Art Journal (kunstdagboek) en de lust vergaat je. Je denkt misschien: ‘Geen idee wat ik moet maken. Waar moet ik beginnen….zucht…..’.   Dat kan heel frustrerend zijn!

Lees meer »

Art Journal: Daar word je blij van!

Een Art Journal bijhouden is gewoon hartstikke leuk om te doen. Lekker jezelf ontspannen en creatief uiten, is een heerlijke bezigheid. Laat je dagelijkse beslommeringen even los. Ga gewoon aan de slag zonder al te veel na te denken met kleuren, vormen, gedachteloos, instinctief of naar aanleiding van een ontwerp. Ik hoop dat jij het even leuk gaat vinden als dat ik het vind. Heel veel plezier. In de video hieronder laat ik je zien hoe je een bladzijde in je art journal kunt maken. Je kunt ook een cursus doen!

Lees meer »

Over breien

Breien is helemaal hot!

Winkels dicht. Dus ik kan niet even naar de winkel om een bolletje wol te kopen zodat ik een paar babysokjes kan breien. Wat nu? Online bestellen dan maar. Maar ja, dan ga ik wel wat meer bolletjes bestellen. Enerzijds omdat ik dan langer vooruit kan, anderzijds omdat ik dan de verzendkosten bespaar. Leuke kleurtjes uitgezocht. Ik verheugde me er al op! En toen? Toen moest ik 2 weken wachten voordat het geleverd werd. De online wol winkels hebben het druk druk en nog eens druk. Ik heb in de tussentijd mezelf bezig gehouden met restjes. Toen het eindelijk geleverd werd, kon ik weer aan de slag. Maar liefst 20 paar babysokjes gebreid. Zo lekker handzaam breiwerkje en snel resultaat. Zie webshop.

Lees meer »

Tussen de Schapen

Letterlijk en figuurlijk 'Tussen de Schapen'

Wij wonen en werken letterlijk tussen de schapen. Normaal is hun rustige grazende aanwezigheid vanzelfsprekend. Maar als er bezoek komt of workshopactiviteiten zijn, kan dat veranderen. Vooral als daar kinderen bij zijn. De twee volgende filmpjes geven een korte impressie van kinderen uit de stad en hoe interessant zij de schapen vinden. En dat is wederzijds. Ook de schapen genieten van de aandacht.

Lees meer »

Wat is Tussen de Schapen?

Tussen de Schapen is een werkplaatsatelier bij een boerderij in het buitengebied bij Epe op de Veluwe. We geven allerlei leuke en creatieve workshops en verkopen handgemaakte sieraden en cadeautjes. We doen originele en leuke activiteiten. Workshops en cursussen voor volwassenen, kinderen in zowel kleine als grote groepen (als dit weer mag!).

Lees meer »