Vermijd deze fouten als je een art journal maakt

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 21:22

Misschien denk je dat anderen niets fout doen in hun Art Journal, maar niets is minder waar. Iedereen maakt voortdurend fouten! Maar dat hoort bij het Art Journaling. Je bent bezig, je geeft vorm aan je ideeën, gedachten en gevoelens. Vaak lukt het en soms ook niet. Niet erg, een kwestie van accepteren en doorgaan. Je kunt de bladzijde die je ‘mislukt’ vindt altijd nog op elkaar plakken. Dan hoef je hem niet meer te zien.  

 

Dit zijn pas echte fouten!

Fout 1 Je begint niet aan je Art Journal omdat je niet weet wat je moet maken

Niet weten hoe je moet beginnen, is geen reden om niet aan het werk te gaan. Zelf heb ik vaak ook geen idee, alleen weet ik dat ik iets wil gaan maken. De oplossing is: gewoon aan de slag gaan. Begin met iets dat je leuk vindt, bijvoorbeeld stempelen of een stencil gebruiken of simpelweg blaadjes uit een tijdschrift scheuren en opplakken. Je zet zo je eerste stap en meestal lukt het om dan gewoon door te gaan!

Weet je echter nog steeds niet hoe je verder moet, laat die bladzijde dan zitten en begin aan een nieuwe. Begin dan wel anders, bijvoorbeeld met andere kleuren of andere vormen. Meestal lukt het dan wel. Als het dan ook niet lukt, geen probleem. Je hebt wat beginnetjes van bladzijden die je een ander moment kunt oppakken. Bedenk ook: je hoeft je pagina niet af te maken. Het komt ook bij mij vaak voor dat ik ben begonnen en een bladzijde nooit verder afmaak. Laat jezelf vrij. Weet je niet hoe je een pagina moet afmaken of wil je dit niet ... doe het gewoon niet.

Fout 2   Probeer een voorbeeld één op één na te maken.

Als je bijvoorbeeld online naar Art Journaling kijkt dan is dat een goede zaak. Nadoen, nadoen en nog eens nadoen is leerzaam om de technieken onder de knie te krijgen. Het is ook zinvol om inspiratie en ideeën op te doen. Echter verwacht niet van jezelf dat je het voorbeeld letterlijk kunt namaken. Dat kan erg ontmoedigend zijn. Zo zelfs dat je daarmee je eigen creatieve proces verstoord en het je uiteindelijk niet meer lukt om zelf een bladzijde te maken. Kijk dus naar voorbeelden voor inspiratie en voor het leren van technieken, maar probeer ze niet letterlijk na te maken.

Fout 3 Een Art Journal pagina moet er altijd goed uitzien

Eigenlijk bestaan er geen foute of goede bladzijden. Wat je ook maakt, het is jouw werk en het vertelt iets over wie je bent. Mensen zeggen wel eens over zichzelf: ‘Ik ben niet creatief genoeg om aan Art Journaling te doen ...’ Dat is een verkeerde gedachte. Want als je het leuk vindt, is het juist iets voor jou! Denk niet te veel na. Wees niet te streng voor jezelf Probeer je gevoelens op de bladzijde tot leven te laten komen. Bedenk wat daarvoor de beste manier is: met een afbeelding, een vorm of misschien een kleur. Maak je geen zorgen over hoe het eruit ziet ... er zijn geen oordelen. Het staat in je boek. Niemand hoeft het te zien als jij dat niet wilt.

Art Journal

Fout 4   Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is menselijk om jezelf met anderen te vergelijken. Maar jezelf vergelijken met anderen als het om creatieve activiteiten gaat, is het ergste wat je jezelf kunt aandoen. Art journaling is een proces, het is een ervaring, een uiting van iets wat jij vindt of voelt. Dat is uniek en niet te vergelijken. Het verandert van persoon tot persoon. Blijf trouw aan jezelf. Het maakt niet uit wat iemand anders denkt. Het is jouw creatieve proces. Geniet er van!.

Fout 5 Je eigen stijl hebben

Dat hoeft helemaal niet. Je hoeft niet in één stijl te hebben of in een ‘eigen’ stijl te werken. Het leuke van Art Journaling is juist dat je volop kunt experimenteren. Dat je kunt groeien met je creatieve uitingen. Dus daag jezelf steeds uit om ​​nieuwe technieken en stijlen te proberen. Op deze manier ontwikkel je je creativiteit!