Dat is pas werk!

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 22:19

Het meest belangrijke dat ik de laatste jaren geleerd heb, is dat het werk waarvan ik dacht dat het ‘geen werk’ was, eigenlijk hetgeen is dat mij het meest oplevert. Ik beschouwde dat ‘geen werk’ als lekker aanrommelen. Te leuk om echt werk te zijn. Maar inmiddels ben ik erachter dat juist dat het echte werk is, het werk waarbij er in mij iets van een soort magie ontstaat.

Dat ‘geen werk’ van mij is creatief zijn. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te bedenken. Dat kunnen simpele dingen zijn, een mooie tekening, een creatieve kaart, een gemozaïekt tafeltje, het schrijven van een mooi verhaal of een opdracht bedenken voor een workshop. Het kan ook een kunstwerk zijn rond een thema of een heel project.

Over dat laatste, een project uitvoeren, heb ik nog een wens. Ik zou nog ooit eens een groot mozaïekproject willen ontwerpen en uitvoeren. Ik denk dan aan een mozaïekwerk voor een school, een publiek gebouw of op een centrale plek buiten. Het mag heel groot zijn, maakt niet uit hoe groot. Het mag twee- of drie dimensioneel zijn. Bijvoorbeeld een deel van een plein of muur, alle pilaren in of buiten een gebouw, of een heel trappenhuis. Dat project wil ik niet alleen doen. Ik zou het heel mooi vinden als ik dat met de bewoners of bezoekers van dat plein of gebouw zou kunnen doen. Of met de mensen uit een heel dorp, die daaraan mee willen werken, of een wijk van een stad. Of een groep jongeren of asielzoekers, een groep ouderen. Vooral die mensen die het ook een uitdaging vinden en het leuk vinden om hieraan mee te werken. Het ontwerp, de uitvoering en alle facetten zou ik met hen samen willen doen zodat het een kunstwerk wordt met, door en voor alle mensen die met die plek te maken hebben. Dat lijkt me geweldig! Zo hou ik wat te dromen.

mozaïeken eigen werk Hettie Rensink

Het grootste project dat ik uitgevoerd heb is een Perzisch tapijt van tegels gemozaïekt bij mijn huis op de betonplaat van de gierkelder. Het tapijt is ongeveer 3 drie bij 4,50 meter en bestaat uit 25 apart stukken. Het mozaïekwerk is klaar, maar het moet nog geplaatst worden. De ondergrond van beton moet geprepareerd worden, vochtdicht en geëgaliseerd. Dat staat het voorjaar op de planning. Uiteindelijk zal deze zomer het gemozaïekte Perzische tapijt van tegels te zien zijn. Ik kan niet wachten.