Geen inspiratie? Wat nu?

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 22:41

Ik heb gewoon op dit moment even geen inspiratie. Toch wil ik per week twee blogs schrijven. Het moeten echter wel blogs zijn die ergens over gaan. Die interessant zijn voor een ander om te lezen.

Maar inspiratie, wat is dat dan eigenlijk? Als ik google kom ik op een website terecht van ‘school of insparion’. Goh, er is dus een school voor. Betekent dat dat ik geïnspireerd zijn, kan leren? Als ik de website bekijk, merk ik al snel dat dat niet kan. Je leert wel waar je inspiratie vandaan kan halen. Dat weet ik dan ook weer.

De betekenis van het woord ‘inspiratie’ is letterlijk ‘inademen’ of ‘inblazen’. Als ik mij probeer voor te stellen hoe dat gaat, dan lukt dat niet zo goed. Worden er ideeën in mijn hoofd geblazen? Of blaast er iets van buiten in mijn richting. Nee, met die betekenis van het woord inspiratie kan ik niks. ‘Van Dale’ geeft als betekenis ‘bezieling’. Daar herken ik mij meer in. Als ik aan bezieling denk, dan betekent dat voor mij; bevlogen zijn voor iets wat ik wil doen of maken, een innerlijke aandrang, betrokken voelen en intrinsiek gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Dat klopt voor mijn gevoel veel beter. Dat is inspiratie!

Op het moment dat ik aan dit blog begon, had ik het niet, inspiratie. Maar nu ik er over lees en dingen ontdek, raak ik toch geïnspireerd. Dat is wat ik graag wil. Geïnspireerd zijn en elke dag wat nieuws leren. Of dat nu een nieuwe techniek is, iets dat ik van een ander leer of informatie die ik ontdek over iets dat ik nog niet kende. Als ik wat leer, dan ben ik blij. Leren geeft mij inspiratie. Zo haalt ieder mens zijn inspiratie uit wat anders. Je kunt inspiratie krijgen door de natuur, muziek, door andere mensen, uit films, kunst, boeken enzovoort. Wat mij in ieder geval helpt en ook vandaag heeft geholpen, is gewoon gaan doen. Geen inspiratie? Toch even gaan tekenen, of schilderen of schrijven. Dan komt er iets op gang. 

recycle kunst

Behalve het schrijven, ben ik op verschillende creatieve gebieden actief. Mozaïeken bijvoorbeeld. Ik weet al wat mijn volgende project wordt, ik weet alleen nog niet wanneer ik begin. Ik heb een heleboel dezelfde koffiepotjes. Ooit van iemand gekregen. Het zijn er tientallen! Ze staan buiten en zijn afgelopen herfst volgelopen met water. Een deel van die potjes is deze winter kapot gevroren. Prachtig. De breuken zijn zo mooi. De potjes geven nu zoveel mogelijkheden. Ik kan aan de binnenkant een miniatuurmozaïekwerk maken, ik kan met halve potjes aan het werk gaan, ik kan stukken stapelen en ga zo maar door! Een fontein maken is ook nog een optie. Het is dus het toeval, van de gebroken potjes, dat voor inspiratie zorgt. Ik kan haast niet wachten!

Mocht jij ook, net als ik, af en toe op zoek zijn naar inspiratie, dan heb je misschien wat aan de volgende tips:

  • Kom in beweging en ga gewoon doen. Denk niet te veel na en laat los.
  • Maak het niet te groot en haal inspiratie uit iets kleins! In mijn geval haalde ik vandaag mijn inspiratie uit het feit dat ik geen inspiratie had. Hoe grappig.
  • Zorg dat je rust hebt om je heen. Ontspan jezelf en schakel onrust uit, bijvoorbeeld door geen prikkels toe te laten. Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik geen radio en tv aanheb. Maar het meest gestoord word ik door een ander mens. Het is op dit moment rustig en stil. Niemand thuis. Goed voor mij!
  • Geloof dat er heus wel iets komt, dat er altijd iets mogelijk is. Blijf positief. Denk niet dat het toch niet komt of dat het toch niet lukt. Dan lukt het zeker niet. Het komt, echt waar, hoe klein ook!

Mijn blog is af en ik ben niet ontevreden. Op het moment dat ik ging zoeken op internet en las dat inspiratie letterlijk inblazen of inademen betekent, begon het te borrelen. Zou er dan toch iets in mijn geest geblazen zijn?