Creatief Tussen de Schapen?

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 22:12

Als jij niet weet waar ik woon en werk denk je wellicht; Hoe kun je nou creatief zijn tussen de schapen? Of zijn schapen zo creatief? Dat ligt er aan wat we onder creatief verstaan. Creatief betekent letterlijk ‘iets nieuws doen, ontdekken of maken’. Eerlijk gezegd zijn schapen dan niet creatief. Zij grazen de hele dag. Liggen in de zon, de regen of sneeuw en zoeken bij heel slecht weer de stal op. Ook het voortplantingsproces is niet echt creatief. Wij hebben vier ooien (vrouwelijke schapen) en we lenen in het najaar een ram van de buurman. Hoe dat gaat? De ram wordt naar de wei gebracht. Hek gaat open en hup binnen drie tellen zit de ram op de ooi. Niks gezelligs aan. Geen kennismaking, geen aarzeling. Niet creatief. Bij mensen gaat dat anders. Gelukkig maar!

Mensen zijn wel creatief. Zo goed als alle mensen vinden het leuk om iets nieuws te doen, te ontdekken of te maken. Dat kan van alles zijn. Muziek, theater, timmeren, handwerken of wat dan ook. Je kunt ook je creativiteit ontwikkelen. Erin groeien. Veel doen en leren. In het Nederlandse woordenboek staat over creativiteit, dat het niet alleen gaat om nieuwe dingen te bedenken, maar dat het ook gaat om het realiseren daarvan. Een idee, vorm of proces dat je niet uitvoert, valt niet onder het begrip creativiteit.

Ik hou van creativiteit. De oude schapenstal is omgebouwd tot mijn werkplaats. Als ik daar aan het werk ben, zie ik de schapen. Vandaar dat ‘creatief tussen de schapen’. In mijn werkplaats mozaïek ik, maar ik ben ook op ontdekkingstocht door te schilderen, tekenen, mixed media en allerlei technieken uit te proberen tot ik er eentje vind die bij mij past en waarmee ik de diepte in ga. Het is fijn om te creëren!

workshops creatief intuïtief schilderen

Natuurlijk wil ik dit ook uitdragen. Mensen stimuleren en helpen hun creativiteit te ontdekken. Dat doe ik in de vorm van workshops en cursussen in mijn werkplaat in deze inspirerende omgeving tussen de schapen! Alleen nu even niet. Heel jammer! Het is zo leuk om mensen aan het werk te zien. Te ervaren dat zij meer kunnen dan ze dachten, dat het resultaat veel beter is als dan dat ze van te voren hadden verwachten. Dat het hen lukt om ‘Out of the box’ te denken. Ik zie ze genieten . Heerlijk om daaraan te mogen bijdragen. Dat mis ik!

Juist nu, tijden de Lockdown is het fijn als je je creatief kan uiten. Ik hoop dan ook dat dit veel mensen lukt en dat het helpt. Mocht je ondersteuning of advies hierover nodig hebben, schroom dan niet om contact op te nemen. Blijf gezond en hopelijk is deze crisis een keer voorbij!