Creatief zijn, kun je dat leren?

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 22:10

Jazeker, creatief denken en doen kun je  leren. En dat geldt voor iedereen! Dus ook voor jou! Als iemand zegt: ‘Ik ben niet creatief’, dan klopt dat niet. Diegene zou moeten zeggen: ‘ik heb mijn creativiteit niet ontwikkeld.’ Creativiteit ontwikkelen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend . Het huidige onderwijs richt zich nog steeds op het vinden van het goede antwoord. Als je bedenkt dat er voor veel vragen meerdere antwoorden mogelijk zijn, hanteer je al een creatievere manier van denken. In het onderwijs is dus nog heel veel te winnen!

Creativiteit heeft ook te maken met de ontwikkeling van je hersenen. Deze bestaan uit verschillende delen. Meestal is dat deel dat gaat over het spraakvermogen, het logisch kunnen denken en de ratio, het redeneren, meer ontwikkeld. Dat is logisch want ook daar is het waar het in het onderwijs over gaat. Wanneer je creatieve oplossingen bedenkt, zijn daar veel gebieden in de hersenen bij betrokken. Er moet allerlei informatie gecombineerd worden. Een ander deel van je hersenen gaat over intuïtie, gevoelens, indrukken, het vermogen om verbanden te leggen en om processen te kunnen doorzien. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je creativiteit.

Als je meer gaat letten op je gedachten en gevoelen en gaat vertrouwen op je intuïtie dan merk je dat je steeds meer signaleert wat er in jou leeft, wat je aantrekt, wilt en niet wilt. Waarom bepaalde gevoelens belangrijk zijn en welke betekenis ze hebben. Je manier van werken wordt dan al creatiever. Je werkt niet alleen vanuit kennis, ervaring en met de vaardigheden die je beheerst. Je betrekt je intuïtie, gevoelens en gedachten er meer bij. Als je leert te vertrouwen op deze manier van werken, ontwikkel je je creativiteit en krijg je meer inzicht in jezelf.

 

 

Creativiteit wekt creativiteit op. Met andere woorden als je niks doet, komt er ook niks. Om creatief te worden, moet je in beweging komen en gewoon gaan doen. Er mee bezig gaan, zo vaak als je kunt!

Observeer kinderen en zie hoe zij spelen. Zij doen wat er in hun opkomt. Ze leggen stenen, blaadjes en bloemen op een bord en creëren zo een eigen wereld. Ze schilderen vanuit hun impuls. Dit zijn natuurlijke manieren van creëren. Dat kun jij ook. Kijk om je heen , verzamel wat je mooi vindt, geniet of stel jezelf de vraag: ‘Wat kan ik hiermee creëren?’

Schrijf elke dag een paar ideeën op. Kies er af en toe één uit waarmee je aan de slag gaat. Denk niet te snel aan het product wat je wilt maken of het resultaat wat je wilt bereiken. Stel het proces centraal. Werk vanuit je gevoel en wees niet kritisch op jezelf. Dat wat je maakt hoeft niet gelijk mooi te zijn. Let op die kritische linker hersenhelft in jezelf. Die beïnvloedt jou met gedachten zoals: ‘maar ik kan dit helemaal niet, het is gewoon lelijk wat ik maak, wat is het stom wat ik doe’. Sluit je af voor dit soort gedachten. Ga gewoon doen, kom in beweging en geniet van het proces, van het bezig zijn. Je zult zien dat je steeds dat het steeds beter lukt en dat je dichter bij jezelf komt.