Wat is een workshop?

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 22:06

Het woord workshop wordt tegenwoordig eigenlijk overal voor gebruikt. Een workshop gaat dan bijvoorbeeld over schrijven, geschiedenis, dementie of welk onderwerp dan ook. Is dat wel goed gebruikt? De aanduiding workshop. Want wordt er in een dergelijke workshop eigenlijk daadwerkelijk gewerkt? Volgens Wikipedia is een workshop een werkvorm. Een werkvorm waarbij een actieve deelname van de deelnemers wordt verwacht en waar theorie en praktijk samen komen. In die zin is een workshop anders dan een lezing waarbij de aanwezigen luisteren.

Als je het woord workshop echter letterlijk vertaald, dan kom je uit op werkplaats. Google je vervolgens werkplaats dan krijg je afbeeldingen van mensen die fysiek aan het werk zijn, timmeren, boren, leidingen leggen enzovoort. Een workshop zou dus, in de oorspronkelijke betekenis van het woord, plaats moeten vinden in een ruimte vol gereedschappen en materialen. Een ruimte waar vooral handwerk wordt gedaan en waar een specifiek ambacht of vak wordt uitgeoefend.

Dan ben je bij mij voor een echte workshop aan het goede adres. Bij mij werk je namelijk met je handen, ben je fysiek bezig en gebruik je gereedschap. Voor mozaïeken gebruik je een speciale tang en voor tekenen en schilderen gebruik je van alles; Kwasten, potloden, lijm en scharen.

Eigenlijk gebruik ik zelf de term workshop misschien ook niet helemaal goed. Ik zeg regelmatig; ‘dat ik een workshop geef in mijn werkplaats’. Dat is dan eigenlijk dubbelop. Toch vind ik in mijn geval het zeggen dat ik workshops geef, goed op zijn plaats. Je komt bij Tussen de Schapen om iets te maken, met je handen, in combinatie met je gevoel en je intuïtie. Dit laatste is overigens ook erg belangrijk. Alleen uitvoeren vanuit je hoofd kan een knap stukje werk geven. Betrek je je gevoel erbij, dan zal je werkstuk meer ‘spreken’ en ‘vertellen’ over jou en je gevoel. Je hebt dan een completer resultaat. Ik streed er naar om dit, samen met de cursisten, in mijn workshops te bereiken.

Nieuwsgierig geworden? Kom eens langs. Gewoon vrijblijvend voor een kopje koffie, als je zin hebt😊