Wat is Tussen de Schapen?

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 21:03

Tussen de Schapen is een werkplaatsatelier bij een boerderij in het buitengebied bij Epe op de Veluwe. We geven allerlei leuke en creatieve workshops en verkopen handgemaakte sieraden en cadeautjes. We doen originele en leuke activiteiten. Workshops en cursussen voor volwassenen, kinderen in zowel kleine als grote groepen (als dit weer mag!).

Het is letterlijk en figuurlijk 'Tussen de schapen'. In de wei bij de boerderij lopen onze schapen. De voormalige schapenstal is verbouwd tot atelier en workshopruimte. De zwartbles schapen, het woord zegt het al, zijn bruine schapen met witte vlekken. Eén van de eerste schapen die we hadden was egaal bruin. Elk jaar kreeg zij twee lammetjes. Eén was net zo bruin als zij en één was steevast wit. Een wondertje en voor ons het symbool voor integratie.

Wij zijn Anton en Hettie. Wij hebben allebei onze roots in het onderwijs en zijn gewend met groepen om te gaan. Anton is beeldend kunstenaar en heeft zich daarnaast gespecialiseerd in eten en drinken uit verschillende culturen. Hettie is educatief ontwikkelaar en heeft zich gespecialiseerd in mozaïek en creativiteit.  

Workshops geven is iets dat we allebei al heel lang wilden. We woonden in de stad Utrecht en daar was geen goede plek. De eerste tijd na de verhuizing in 2008, waren we druk. Combinatie wonen, werken en verbouwen. De tuin, de moestuin, een korte periode koeien en de schapen. In 2014 was het zover dat onze droom uitkwam en begonnen we met workshops. Eerst een enkele en gedurende de jaren werden het er meer. Elke keer was het geven van een workshop zoiets als een feestje organiseren. Wat is er leuker dan mensen een fijne middag of avond te geven en het dan ook zelf naar het zin te hebben!

workshopatelier Tussen de Schapen in Epe op de Veluwe

In de tweede helft van 2019 besloten we er vol voor te gaan. Workshopruimte opgeknapt. Mooie palletkachel erin, nieuwe stoelen gekocht en goedgevulde schappen met materialen. Het begon steeds beter te lopen. En toen, begin 2020, kwam de Corona en stonden alle activiteiten in één klap stil. Geen werk, geen inkomen…. Maar geen armoede gelukkig, want er is voldoende gespaard om slechte periodes te overbruggen. En een situatie als dit vraagt om creativiteit. Eén van de oplossingen is het aanbieden van online creatieve cursussen. Een andere activiteit is de start van deze website met webwinkel. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat er betere tijden komen. Er kunnen nog steeds workshops plaatsvinden aan zoveel personen als dat het mag op anderhalve meter afstand. Soms kunnen er drie mensen komen en tijdens de strenge lockdown geven we individueel les.

Wij vervelen ons niet. Er is hier altijd wat te doen. We hebben naast de schapen nog drie huisgenoten. Onze Bernersennen honden. Alle drie herplaatsers. Nova heeft 8 jaar in de broodfok gezeten, alleen maar puppy’s gebaard. Niet gesocialiseerd en alleen opgesloten gezeten in een schuur met allemaal andere honden. Ze is zwaar getraumatiseerd. Maar na twee jaar, ze is bijna 10, gaat het goed met haar. Ze is niet meer zo bang, al kan ze nog schrikken. Ze komt zelfs naar ons toe om knuffels te halen. Zo dankbaar om dit te mogen doen. Senna is 5 jaar en heeft 2 jaar in een afschuwelijke broodfok gezeten. Flinke littekens in haar hals en op haar neus. Daarna twee jaar in een kennel. Inmiddels ruim een half jaar bij ons. Ze begint langzaam te geloven dat de wereld toch best fijn is. Tot slot Joy. Zij is ongecompliceerd. De reden dat ze bij haar vorige baas weg moest, was dat ze te veel blafte. Ze was toen één. Nou waaks is ze zeker en oplettend ook. Maar wat een gekke hond. Lief, dol en gek. Inmiddels is ze twee jaar. We hebben het getroffen met dit koppel.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan gewoon eens langs. Vrijblijvend. Een kopje koffie of thee kan altijd!