5 tips om creatief aan de slag te gaan

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 10:26

Zeg jij dat ook wel eens over jezelf? “Ik ben helemaal niet creatief”. Dat klopt niet want creatief zijn betekent nieuwe dingen bedenken, doen of maken. Dat kun jij ook. En tekenen, schilderen, mozaïeken, je kunt het allemaal leren. De onderstaande tips helpen jou verder.

1             Laat los dat wat je maakt mooi of goed moet zijn.

Want hoezo moet het mooi zijn? Van wie moet dat? En wat is mooi eigenlijk? Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat je jezelf kunt uiten, misschien anders dan dat je dat normaal doet. Ervaar gewoon fijn dat is. Kinderen doen ook gewoon wat in hun opkomt. Dit kan verdwijnen als ze groter worden. Dat is jammer. Veel volwassenen hebben gewoon aan de slag gaan afgeleerd. Je kunt jezelf dit wel weer aanleren! Doe weer als dat kind van vroeger, denk niet te veel na. Ga gewoon aan de slag.

2             Het resultaat is niet belangrijk.

Het is een misvatting om te denken dat het resultaat van dat wat je doet belangrijk is. Dat is het niet. Het is het proces waar je doorloopt om tot het resultaat te komen. Het bedenken, het creëren, het bezig zijn, intuïtief. Dat is waar het omgaat. Je kunt van dit proces veel leren, over de technieken en materialen en ook over jezelf. Als je te veel aan het resultaat denkt, kan dat een drempel oproepen. Sowieso al om te gaan beginnen. Want jij bent zelf de meest kritische persoon ten aanzien van je werk. Laat het los dat je moet presteren en wees aardig voor jezelf.  

Art Journal

3             Begin een Art Journal

Een Art Journal maken, kan je helpen met het creatief aan de slag gaan. Vrij vertaald betekent het een ‘kunstdagboek’. Het leuke van een boek is, dat je creatief aan de slag kunt en dat je je werk aan niemand hoeft te laten zien. Koop wat leuke knutselspulletjes om te beginnen.  Je kunt je vrij voelen en experimenteren met allerlei vormen, technieken en materialen. Je gebruikt kleuren, vormen, tekeningen en collages om je te uiten.

4             Verbaas jezelf met wat je kunt (en denk niet aan wat je niet kunt)

Je zult verbaasd staan over wat je allemaal kunt als je in een Art Journal werkt. Lukt een bladzijde niet en het stoort je, dan kun je deze er gewoon uitscheuren. Je kunt ook de bladzijden aan elkaar plakken of er tijdschrift plaatsjes overheen plakken. Soms is het een uitdaging om van ‘mislukt’ werk een ander werk te maken. Bijvoorbeeld door je bladzijde te bewerken met gesso, een soort krijtmengsel waar je dan weer overheen kunt schilderen en tekenen. In een Art Journal kun je regelmatig werken. Het ontspant en door te experimenteren ontwikkel je je creativiteit. Je mooiste werk kun je hier laten omtoveren tot een echt kunstwerk. Helemaal grappig is om je werk te laten drukken op chocolade!

5             Begin met namaken

Als je iets nieuws wilt leren, begin dan gewoon met namaken, maken, namaken, maken enzovoort.  'De enige kunst die ik ooit zou bestuderen, is de kunst waarvan ik kan stelen.' Is een citaat van David Bowie. Kopieer werk van een ander dat je mooi vindt. Daarna merk je al snel dat je toch op je eigen manier gaat werken. Je ontwikkelt een eigen stijl. Hoe meer je weet wat de mogelijkheden zijn, hoe beter dat gaat.

Ik hoop dan dat jij, net als ik, gaat ervaren hoe fijn het is om creatief bezig te zijn. Dat je ervan kunt genieten en ontspannen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.