Creatief aan de slag, maar hoe?

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 19:17

Soms heb je zin om creatief aan de slag te gaan. Je kijkt naar je lege vel papier, of naar die ene bladzijde in je Art Journal (kunstdagboek) en de lust vergaat je. Je denkt misschien: ‘Geen idee wat ik moet maken. Waar moet ik beginnen….zucht…..’.   Dat kan heel frustrerend zijn!

Het kan enorm helpen om werk na te maken van een ander. Als je dat doet dan kun je daardoor op gang komen, uiteindelijk geef je er op een gegeven moment een eigen draai aan. Helemaal niet erg dus.

In de video hieronder laat ik zien wat ook kan helpen om aan die lege pagina te beginnen. De oefening werkt als je geen inspiratie hebt. Het helpt mij af en toe ook als ik mij niet zo lekker voel. Ik knap er van op!

Het gaat er niet om dat je mooie Art Journal bladzijden maakt of dat hetgeen je maakt direct een mooi kunstwerk wordt. Het gaat erom dat je aan de slag gaat. Dat je geniet van het creatief bezig zijn. Dat je je kunt uiten met vormen en kleuren. Doe deze oefening daarom met een bepaalde snelheid. Denk niet na over de stappen, ga gewoon doen. Je kunt eerst de video kijken. Daaronder staat nog een keer de uitleg en welke materialen je voor nodig hebt. Heel veel plezier!

Toelichting op het resultaat

Ik heb een tijdschrift gebruikt, een lentenummer van Landleven. Dat bepaalt al snel de sfeer. Het was op het moment dat ik eraan werkte prachtig weer buiten, een beetje lentegevoel. Dat komt ook terug in het resultaat. Hoe willekeurig de aanpak ook lijkt. En het weerspiegelt ook het verlangen om meer te kunnen doen, erop uit te kunnen gaan. Maar helaas is dat nu nog steeds lastig door de Lockdown. Alhoewel ik geen klagen heb, hier tussen de schapen. Maar toch.... het verlangen is er.

Gebruikte materialen:

  • Tijdschrift, lijm en schaar
  • Acrylverf, penseel en water

 

Toelichting oefening:

  1. Je neemt een tijdschrift.
  2. Je scheurt daar lukraak 5 tot 7 pagina’s uit.
  3. Vervolgens scheur je uit die bladzijden weer willekeurig 7 tot 10 plaatjes uit.
  4. Deze plaatjes plaats je zonder teveel te kijken op je Art Journal bladzijde (een enkele of een dubbele bladzijde).
  5. Plak ze vast, met lijm of gel.
  6. Neem dan zonder te kijken drie kleuren. Dit kan acrylverf zijn, aquarelstiften, pastelkrijt of waar je graag mee werkt.
  7. Die kleuren gebruik je ook weer zonder te veel te nadenken om de witte ruimten op te vullen en om eventueel gedeeltelijk over je plaatjes heen te werken.
  8. Tot slot kun je uit de uitgescheurde bladzijden nog wat woorden knippen die je op  verschillende plaatsten plakt.
creatief aan de slag art journal