Is mozaïeken gewoon tegels kapot slaan?

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 22:17

Dat is wat veel mensen denken. Gewoon een paar tegels kapotslaan, opplakken en dan heb je een mozaïekwerkstuk. Dat kan. Maar mozaïeken is veel meer! Je kunt namelijk allerlei materialen gebruiken zoals glas, steentjes, kralen, schelpen en oud servies. Je kunt ook allerlei stijlen mozaïeken en verschillende vormen; twee- en driedimensionaal.

De stukjes waarmee je mozaïekt, heten tesserae. Tessera is het Latijnse woord voor vierhoek. Tesserae is meervoud. Het komt van de kleine vierhoekige plaatjes uit steen, keramiek, erts, lood, been, terracotta of glas, waarmee de Romeinen en Grieken in de oudheid mozaïekvloeren legden.

Als je de prachtige mozaïekwerken bekijkt, die in de kerken en basilieken gemaakt zijn, zo rond de zesde eeuw na Christus, dan zie je dat er geen sprake is van maar wat kapotslaan en opplakken. Het zijn de prachtigste levensechte ontwerpen die gemaakt werden met smalti. Smalti is gekleurd, ondoorzichtige glas dat in Italië gefabriceerd wordt. Door de komst van smalti konden er kleurrijke voorstellingen gemaakt worden. Met ditzelfde materiaal wordt heden ten dage nog steeds gemozaïekt. Het wordt op een geheel eigen manier bewerkt met een speciale hamer (martellina) op een aambeeld (tagliolo). Het is prachtig materiaal om mee te werken, maar zeker niet goedkoop. Misschien komt er nog een moment dat ik de stap naar gebruik van smalti kan maken.

 

mozaïeken eigen werk Hettie Rensink

Tot die tijd werk ik graag met glas, kralen en porselein van oud servies. Vooral dat laatste. Ik kan geen kringloopwinkel voorbijlopen zonder even naar binnen te wippen. Meestal zie ik wel een mooi bord of kopje dat ik kan gebruiken. Vaak blijft het niet bij één kopje, maar wordt het een heel servies. Dat is een nadeel, want de kast is inmiddels zo vol dat de planken gevaarlijk doorbuigen. Ik heb mijzelf een tijdelijk verbod voor kringloopwinkels opgelegd. Nu kan het geen kwaad als het servies kapot valt, maar het geeft wel een hoop troep.  

Werken met al die verschillende materialen vind ik bijzonder. Uit restanten weer iets nieuws opbouwen met een eigen kleur, vorm en verhaal. Daarom is voor mij het mozaïeken niet zomaar wat kapotslaan. Ik vind het een uitdaging om een mozaïekwerk samen te stellen van elementen, kleuren, vormen en materialen en te komen tot een compositie die wat betekent. Die de ander uitnodigt er wat van te vinden. Mijn streven is verwondering, verlangen en welbevinden op te roepen. Mozaïek staat voor mij symbool voor het leven. Ervaringen en gebeurtenissen in een leven, onlosmakelijk van elkaar. Samen één geheel.