Vooral veel projecten tegelijkertijd!

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 10:29

Ik vind het heerlijk om met meerdere projecten tegelijkertijd bezig te zijn. Of dat nou om mozaïekwerkstukken gaat, over tekeningen, het vullen van mijn Art Journal of wat voor creatieve activiteiten dan ook. Ik kan dan van het ene project naar het andere gaan. Heb ik geen inspiratie meer voor het mozaïeken dan ga ik tekenen. Heb ik geen zin meer in die ene tekening dan ga ik verder met een andere. Ondertussen denk ik na over dat werk dat ik uitstel. Het broeit en ontwikkelt zich in mijn hoofd. Soms droom ik er over of denk ik eraan als ik onder de douche sta. Het meeste werk dat ik onder handen heb, maak ik toch af, ook al kan er langere tijd overheen gaan. Juist dat met meer projecten tegelijk bezig zijn boeit me, maakt mij productief, maakt me blij en dat ik me voldaan voel.

Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor dat wat ik doe en wil. Zeker ook als het creatief werk betreft. Uitstellen geeft mij de kans om tussendoor lekker te rommelen en eens goed mijn atelier op te ruimen. Ondertussen gaan mijn gedachten toch wel door over de mogelijke oplossingen om verder te komen met het werk, dat tijdelijk uitgesteld is. Ik vind dat inspirerend. Een wandeling maken met de honden helpt ook. Soms ben ik zo in gedachten verzonken dat ik ze vergeet. Als ik mij dan weer van de omgeving bewust word, zijn ze er gelukkig nog. Ze blijven in mijn buurt, anders zou ik ze zo kwijt kunnen raken.

mozaïek workshops

Soms denk ik wel eens, doe ik niet te veel? Is het niet te verschillend wat ik doe? Want wat vind ik veel leuk en wat is er veel te leren! Dan vraag ik mij af of ik niet wat moet schrappen, iets moet kiezen of mij ergens op moet focussen. Maar dan denk ik weer hoe leuk ik het allemaal vind. Ik heb wel eens geprobeerd om te kiezen. Ik ben toen gestopt met schrijven. Ik vond dat er veel tijd in ging zitten, zeker in het schrijven van levensverhalen. Ik wilde mooie complete verhalen schrijven, waarin ook gevoelens een plek kregen. Dat was erg inspannend. Stoppen met schrijven is wellicht beter, dacht ik. Maar ik ging het missen. In mijn hoofd bleef ik verhalen schrijven. Dus niet zo lang geleden het schrijven weer opgepakt. Nu schrijf ik deze blogs. Het gaat eigenlijk goed samen met de creatieve dingen die ik doe. Het houdt mij niet af van mijn andere creatieve werk, het stimuleert en helpt mijn gedachten op een rijtje te krijgen.

Dus, ik heb geleerd: Vind je veel dingen leuk, doe ze dan gewoon. Voel waar je passie zit en ervaar dat. Denk niet te veel na over of de activiteiten te verschillend zijn. Pas als je later terugkijkt, zul je vast zien dat het allemaal toch klopt.  Ik denk altijd aan mijn lievelingsuitspraak. Hij is van de filosoof Søren Kierkegaard (1813 – 1855) en hij zegt ‘Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar moet voorwaarts worden geleefd’. Mooi!!