Schilderen zoals Bob Ross

Gepubliceerd op 20 augustus 2021 om 23:12

Omdat ik een workshop Bob Ross schilderen geef, ben ik vandaag naar de tentoonstelling van hem in geweest in het museum More in Gorssel. Er zijn 38 schilderijen te zien. Bob Ross is beroemd geworden door zijn televisieprogramma ‘The Joy of painting’. Dit programma was ruim 10 jaar te zien op televisie van 1983 tot 1994. In 381 afleveringen schilderde Bob; bergen, naaldbomen, waterpartijen, bospaadjes, schuurtjes enzovoort. Hij kreeg het voor elkaar om in 26 minuten een compleet schilderij te maken. Elk schilderij maakte hij drie keer. Eentje voor de uitzending, deze diende als voorbeeld in de televisie-uitzending waarin hij nummer twee maakte. Het derde schilderij maakte hij zodat hij de wijze van tot stand komen kon beschrijven in zijn instructieboek. Hij hield dan bij in welke volgorde hij werkte en welke kleuren en penselen hij voor de verschillende onderdelen gebruikte.

De uitzendingen van vroeger zijn tegenwoordig op YouTube te zien. Ik vind het heerlijk om naar te kijken. Bob Ross is in de uitzending tijdens het schilderen voortdurend aan het woord. Hij vertelt wat hij doet, hoe hij het doet en ook waarom hij het zo leuk vindt. Hij zegt bijvoorbeeld: ‘Everything you want, you can build here. This is your world’. Ik las eens dat iemand schreef: ‘Als ik een uitzending van Bob Ross kijk, kan ik mij ontspannen en daar kan ik van inslapen. Zo heerlijk rustgevend.’ Ik ben het daar helemaal mee eens. Hij spreekt over het schilderen van de wolken als ‘happy clouds’. Een bekende uitspraak is ook: 'There are no mistakes, just happy accidents’.

Alle seizoenen komen in de afleveringen aan bod. Bob gebruikt rode en gele kleuren voor de lente en dan weer schildert hij een wit winter tafereel. Hij maakt het schilderen toegankelijk voor iedereen en laat zien dat je een foutje kunt gebruiken om in je schilderij te verwerken. Zo wordt bijvoorbeeld een vlek een extra berg of juist een zwerm vogels.  Het komt altijd goed in de wereld van Bob Ross. Zijn motto is: ‘Iedereen kan schilderen! Ook als je nog nooit een kwast gehanteerd hebt.’ De kleuren verf die hij gebruikt, heeft Bob op volgorde van gebruik op een groot pallet beschikbaar. Het pallet houdt hij gedurende de uitzending vlak tegen zijn lichaam. Verbazingwekkend vind ik het, dat er geen druppel verf op zijn witte of lichtblauwe blouse komt! 

In de eerste uitzendingen, van de 381 die op YouTube te zien zijn, zie je een wat verlegen man uitleggen en voordoen hoe je een landschap schildert. In zijn latere uitzendingen groeit zijn zelfvertrouwen. Hij wordt beroemd door zijn aanpak en door zijn verschijning met zijn grote bos krullende haren. Er zijn momenteel veel mensen die Bob Ross opnieuw ontdekken en er is ook een groep die voor het eerst met hem kennismaakt. Bijvoorbeeld door naar de tentoonstelling in Gorssel te gaan die er nog is tot en met 5 september 2021. Ik vond het leuk om de schilderijen in het echt te zien, maar ik vind het kijken naar de filmpjes en het ontstaan ervan leuker.

Het lijkt eenvoudig als Bob Ross zijn schilderijen maakt. Toch vraagt het wel wat oefening om een resultaat zoals het zijne te krijgen. Maar zijn boodschap is dat je er vooral plezier in krijgt, dat je je eigen manier ontwikkelt en fouten durft te maken. Dat is ook mijn overtuiging, die ik graag als workshopbegeleider Bob Ross schilderen doorgeef. Ik vind het heel leuk om die workshop te geven, mensen te laten ontdekken en ervaren hoe die manier van schilderen gaat. Bob Ross en ik nemen je gedurende 2 en half uur mee in het proces van het maken van een schilderij. Daarbij gaat het vooral om plezier en om te genieten van dat wat je kunt. Zoals Bob Ross zegt; ‘The joy of painting’.