Creativiteit, kun je dat leren?

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 12:25

Jazeker!! Creativiteit wekt creativiteit op. Met andere woorden als je niks doet, komt er ook niks. Om creatief te worden, moet je in beweging komen en gewoon gaan doen. Er mee bezig gaan, zo vaak als je kunt!

Creativiteit heeft ook te maken met je hersenen. Deze bestaan uit twee hersenhelften. De linker en de rechter. Meestal is één van de hersenhelften dominant. Dat betekent dat deze meer ontwikkeld is. Bij veel mensen is de linkerhelft dominant. Dat is ook niet zo vreemd, want deze wordt het meeste aangesproken. Hier bevinden zich bijvoorbeeld het spraakvermogen, het logisch kunnen denken en de ratio, het redeneren. De rechterhersenhelft bevat intuïtie, gevoelens, indrukken en het vermogen om verbanden te leggen en processen te doorzien. De hersenhelften werken voor veel activiteiten samen.

Als je creatief aan de slag gaat, ontwikkelt je creativiteit en zul ervaar je steeds beter dat wat er in jou opkomt belangrijk is en betekenis heeft. Je zet door creatief te zijn je rechterhersenhelft aan het werk. Hierdoor kun je steeds meer vanuit je intuïtie werken, vanuit je gevoelens en ervaringen. Als je leert te vertrouwen op je creativiteit, zul je meer inzicht in jezelf krijgen. Dit heeft invloed op je zelfvertrouwen, dat ga je daardoor steeds meer en beter ontwikkelen.

Je linkerhersenhelft blijft actief als je creatief aan de slag gaat. Dit is niet altijd positief want dat kunnen gedachten zijn zoals ‘ik kan dit helemaal niet, het is gewoon lelijk wat ik maak, het is stom zeg wat ik doe’. Op dat moment is het belangrijk dat je jezelf niet laat beïnvloeden door dit soort gedachten. Dat je je hiervoor afsluit en dat je gewoon gaat doen, in beweging komt en geniet van het proces, van het bezig zijn. Je zult zien dat het je steeds beter lukt, dat je meer gaat geniet en dat je merkt dichter bij jezelf komt.

 

Een aantal manieren waarop je je eigen creativiteit op gang kunt krijgen zijn:

  • Kijk naar kleine kinderen. Zij zijn een voorbeeld. Zij doen gewoon wat er in hun opkomt. Ze zien een mooie steen en bewaren die. Ze versieren met blaadjes en bloemetjes een bord. Ze schilderen vanuit hun impulsen. Dit zijn natuurlijke manieren van creëren. Dat kun jij ook. Kijk om je heen en verzamel wat je mooi vindt. Doe dit in een pot of in een doos en kijk er regelmatig naar. Stel jezelf de vraag; ‘Wat kan ik hiermee creëren?’
  • Spreek met jezelf af dat hetgeen je maakt niet mooi hoeft te zijn. Trouwens wat is mooi? Werk vanuit je gevoel en wees niet kritisch op jezelf. Voel vooral hoe leuk het is om creatief aan de slag te zijn.
  • Denk niet na over wat het resultaat moet worden. Zet je proces centraal. Schakel je verstand uit, richt jezelf op wat er in je omgaat en geef dat vorm.
  • Geef jezelf een kleine opdracht. Hieronder heb ik een voorbeeld van een kleine opdracht voor je gemaakt om uit te proberen.

 

Creatieve opdracht (zie resultaat als voorbeeld hieronder)

  • Zoek in een tijdschrift een stuk of 10 plaatjes die je aanspreken.
  • Scheur ze uit (dus niet knippen)
  • Teken een kader op een stuk wit papier of in een boekje. Een kader is een vierkant of rechthoek.
  • Plak de plaatjes op. Blijf de ene keer binnen het kader en ga een andere keer er bewust overheen.

Als je klaar bent stel jezelf dan twee vragen:

  • Hoe heb je gewerkt? Wat heb je ervaren?
  • Wat vind je van het resultaat?