De Dag van de Arbeid valt op 1 mei. Dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe is die Dag voor de Arbeid ontstaan? En wat wordt er die dag eigenlijk gevierd? Als ik eens rond vraag, kunnen de meeste mensen in mijn buurt daar niet echt antwoord op geven.
Zelf weet ik het, voordat ik dit blog schrijf, ook niet precies. Ik dacht dat het te maken had met dat we blij moesten zijn dat we mogen en/of kunnen werken en geld kunnen verdienen. Maar ik dacht tegelijkertijd dat is niet voor iedereen weggelegd. Niet alle mensen kunnen werken. Sommige hebben lichamelijke of geestelijke kwetsuren, anderen kunnen geen werk vinden. Op Linkedin las ik pas nog over een verpleegkundige in een rolstoel die keer en keer werd afgewezen. Hoe naar dat voor haar was, hoe zij ging twijfelen aan zichzelf. Gelukkig heeft ze uiteindelijk werk gevonden!
En dan al die mensen die zonder werk komen te zitten, bijvoorbeeld omdat ze in de ogen van hun werkgever te oud zijn, te duur of misschien te lastig. Of de groep die door de coronacrisis zonder werk is komen te zitten. Veel mensen die graag willen werken. Er zijn erbij die gewoonweg door hun leeftijd niet meer aan de bak komen. Wat moeten mensen zoals zij met deze dag van de arbeid. Veel ouderen hebben zelfs ‘last’ van het arbeidsethos. Dat zij graag willen werken, mee willen tellen, verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dit werd meegegeven vanuit hun opvoeding. Je meer dan 100 procent in zetten. ‘Last van’ omdat het kan leiden tot te hard werken, overwerken en ziek worden. Dus wat moeten we met die Dag van de Arbeid ……
Ik ben maar eens een rondje gaan googlen op internet wat die dag eigenlijk inhoudt. Dat levert het volgende op:
Op 1 mei wordt er gevierd dat de achturige werkdag is ingevoerd. Dat was wat men toen der tijd graag wilde. De eerste keer was op 1 mei 1890. Er was al langer door individuele mensen, groepen arbeiders en georganiseerde bonden strijd gevoerd voor de achturige werkdag. In Amerika was er in 1986 een grote demonstratie van arbeiders en vakverenigingen in Chicago in 1886. Deze begon op 1 mei. Demonstranten gooiden een bom naar de politie en die begon te schieten. Er vielen tientallen slachtoffers. Drie jaar later in 1889 wordt op het congres van de Tweede Internationale in Parijs 1 mei uitgeroepen als officiële internationale dag van de arbeid.

In veel Europese landen, Zoals in België, Frankrijk en Duitsland is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland echter niet. Daar moeten de mensen gewoon werken. Door het vieren van Koninginnedag, vroeger op 30 april en inmiddels Koningsdag op 27 april, is de 1 mei viering naar de achtergrond geraakt. Vroeger hielden de Arbeiderspartijen in Nederland zoals de SDAP (later PvdA) en de CPN op die dag bijeenkomsten en werd de internationale gezongen.
Volgens de vakbond FNV is er nog een reden: ‘de confrontaties tussen vakbonden en de overheid zijn in ons land minder heftig waren dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Rusland. In die landen ging de strijd er een stuk bloederiger aan toe. Ons poldermodel heeft de scherpe randjes van die protesten afgehaald, waardoor de Dag van de Arbeid in de loop van de jaren meer naar de achtergrond verdween. Dat neemt niet weg’, aldus de FNV: ’dat ook in Nederland de Dag van de Arbeid een nationale feestdag zou moeten zijn. Niet alleen om te vieren, maar ook om te herdenken en onze internationale solidariteit te tonen.
Bronnen:
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/algemeen-nieuws/2020/03/de-geschiedenis-van-de-dag-van-de-arbeid
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/ontstaan-van-de-dag-van-de-arbeid
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dag_van_de_Arbeid
https://vetron.org/wat-betekent-dag-van-de-arbeid/
Reactie plaatsen
Reacties